Menu
Ikony
-
Link do strony głównej
Strona Główna -
Ułatwienia dostępności
Ułatwienia dostępności -
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
-
Biuletyn Informacji Publicznej
Biuletyn Informacji Publicznej -
Nasz kanał na YouTube
Nasz kanał na YouTube Unia Europejska
Unia Europejska
Aktualności - archiwum 2020
Treść Strony
OGŁOSZENIE ZESPOŁU SZKÓŁ W NOWYM DWORZE GDAŃSKIM
Kolejnym z prezentowanych zawodów, który zamieszczamy w ramach naszego cyklu, prezentującego ofertę kształcenia Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim jest:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
OPIS ZAWODU:
Specjalnie pod potrzeby lokalnego rynku pracy w naszym Zespole Szkół uruchomiono technikum o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia praktyczne teoretyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni kucharskiej i w pracowni obsługi konsumenta. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Absolwenci tego technikum są bardzo poszukiwanymi pracownikami w ośrodkach wczasowych, w placówkach gastronomicznych, w hotelach i punktach żywienia zbiorowego w Polsce, krajach UE i również za oceanem.
OBOWIĄZKI:
- ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- ocena organoleptyczna potraw i napojów,
- użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów,
- przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
- opracowywanie kart menu,
- kalkulacja cen potraw i napojów.
KOMPETENCJE:
- posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej,
- kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań,
- otwartość na zmiany,
- współpraca w zespole,
- doskonalenie umiejętności zawodowych,
- przestrzeganie zasad kultury i etyki.
WYKSZTAŁCENIE:
- Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych
- Studia
- Kursy i certyfikaty specjalistyczne
MIEJSCA PRACY:
- Restauracje- także na statkach i promach
- Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
- Bary, pizzerie
- Pensjonaty
- Domy wczasowe
- Firmy cateringowe
- Szpitale, sanatoria, szkoły ,internaty
- Własna firma
Być może jest to zawód dla Ciebie jeśli:
- pasjonujesz się sztuką kulinarną,
- lubisz gotować, poszukiwać nowych smaków,
- marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu,
- interesujesz się zdrowym żywieniem,
- jesteś dokładny i systematyczny,
- jesteś samodzielny i podatny na innowacje.
Następnym prezentowanym zawodem w dniu 06 maja będzie technik organizacji turystyki.
CZEKAMY NA WAS !!!
Zespół Szkół
w Nowym Dworze Gdańskim
ul. Warszawska 54
Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, przedstawiającej nasze pracownie i wyposażenie.
Stopka Kontakt
Starostwo Powiatowe
w Nowym Dworze Gdańskim
ul. gen. Władysława Sikorskiego 23, 82-100 Nowy Dwór Gdański |
tel. 48 55 247 36 71, fax 48 55 247 36 70 |