Powiat Nowodworski

Treść Strony

PROMOCJA KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA W ZESPOLE SZKÓŁ - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kolejnym z prezentowanych zawodów, który zamieszczamy w ramach naszego cyklu, prezentującego ofertę kształcenia Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim jest:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 OPIS ZAWODU:

Specjalnie pod potrzeby lokalnego rynku pracy w naszym Zespole Szkół uruchomiono technikum o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni kucharskiej i w pracowni obsługi konsumenta. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Absolwenci tego technikum są bardzo poszukiwanymi pracownikami w ośrodkach wczasowych, w placówkach gastronomicznych, w hotelach i punktach żywienia zbiorowego w Polsce, krajach UE i również za oceanem.

 OBOWIĄZKI:

  • ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie,
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  • planowanie i ocena żywienia,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • ocena organoleptyczna potraw i napojów,
  • użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów,
  • przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP,
  • planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
  • opracowywanie kart menu,
  • kalkulacja cen potraw i napojów.

 KOMPETENCJE:

  • posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej,
  • kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań,
  • otwartość na zmiany,
  • współpraca w zespole,
  • doskonalenie umiejętności zawodowych,
  • przestrzeganie zasad kultury i etyki.

WYKSZTAŁCENIE:

  • Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • Studia
  • Kursy i certyfikaty specjalistyczne

MIEJSCA PRACY:

  • Restauracje- także na statkach i promach
  • Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
  • Bary, pizzerie
  • Pensjonaty
  • Domy wczasowe
  • Firmy cateringowe
  • Szpitale, sanatoria, szkoły, internaty
  • Własna firma

 Być może jest to ZAWÓD DLA CIEBIE, jeśli:

  • pasjonujesz się sztuką kulinarną,
  • lubisz gotować, poszukiwać nowych smaków,
  • marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu,
  • interesujesz się zdrowym żywieniem,
  • jesteś dokładny i systematyczny,
  • jesteś samodzielny i podatny na innowacje.

Następnym prezentowanym zawodem w dniu 17 marca będzie technik organizacji turystyki.  

CZEKAMY NA WAS!!!

Zespół Szkół
w Nowym Dworze Gdańskim
Warszawska 54

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, przedstawiającej nasze pracownie i wyposażenie.

  • 10_
  • 11_
  • 12_
  • 13_
  • 14_
  • 15_
  • 16_
  • 17_
  • 18_
  • 19_
  • 1_
  • 20_
  • 2_
  • 3_
  • 4_
  • 5_
  • 6_
  • 7_
  • 8_
  • 9_
[obiekt mapy] Mapa dojazdowa

Stopka Kontakt

Starostwo Powiatowe
w Nowym Dworze Gdańskim

QJX2DEmFsU9npbv+9vWPaZ5xuWizOHTxXeVs1RVlg0Io5rDAXM+dUUej1hXXVYMmCO9SPAABwcQ53vBZAzAAAAAElFTkSuQmCC  ul. gen. Władysława Sikorskiego 23,
 82-100 Nowy Dwór Gdański
VrfL9OzNMzxVzNaR+VzFg0+yz6ZPmAsrXUTuju9RbcAMdnGD57xAGdUWur9Pk2fJBdWGOHrQilo8YRNL2P8SYAAQt0rkmxW7ngAAAABJRU5ErkJggg==  tel. 48 55 247 36 71,
 fax 48 55 247 36 70